On Placement at Buntingsdale Hall

On Placement at Buntingsdale Hall

On Placement at Buntingsdale Hall

For the past 5 weeks I have been working at Buntingsdale Hall, in Shropshire, owned by the Macworth Family. I have made some curved timber steps, a curved louvred door frame and door, and a jetty.

I spent the first week easing, fixing and re-cording many of the sash windows at the hall. I then spent some time designing and pricing up a set of curved steps. I worked out the geometry of the room to find the curve. I then produced scale drawings to work out the quantities of the timber required. I really enjoyed getting my head round the curves, which was a challenge as there was nothing square to work off. The steps were ready in time for a visit from our education manager at the Prince’s Foundation.

The next project was to replace some cellar doors, in preparation for a the installation of a biomass boiler. We made a pair of small doors for logs and timber to be throw into, and a large door with louvres for venting.

We also built a jetty on the estate’s lake. We were keen to use the resources that surrounded the lake, so we felled some alder trees and used these for the pilings. We cut them to length, stripped them of bark and then charred on a fire. The main joist was a 7m alder tree split down the middle.

For the deck we used split ash. At first we tried with the alder but it twisted too much. The ash was really nice to split, and we used an axe and oak wedges.

This was a really nice project. The materials all came from within 100m of the jetty, so it was truly sustainable. It fits in with its natural surroundings, where a sawn timber jetty would look out of place.

I really enjoyed myself on this placement (it was more a lifestyle than a placement!) The commute to work was either walking downstairs to the workshop or driving the dumper to the lake… pretty idyllic!

Another project I completed whilst on the Prince’s Foundation was the Bird Hide, in Wales.

Related Posts